Fisioteràpia

Fisioteràpia

Tractament i reeducació funcional de lesions fisicoesportives

Tractament i reeducació funcional de lesions fisicoesportives

La reeducació funcional intenta aconseguir que el pacient pugui tornar a la seva vida quotidiana, social i esportiva en les millors condicions possibles.
En el tractament de les lesions físico-esportives és important disposar d’un equip multidisciplinari, per ajudar al pacient a avançar el més ràpid possible.

Per aquest motiu un treball coordinat entre els diferents professionals (metge, fisioterapeuta, osteòpata i educador físic) és indispensable per poder avaluar i adaptar constantment les tècniques aplicades i millorar així la progressió del pacient.

Teràpies manuals i Tècniques de Fisioteràpia

Teràpies manuals i Tècniques de Fisioteràpia

Les teràpies manuals milloren la circulació sanguínia i limfàtica, eliminen toxines, ajuden a reparar els diferents teixits i alliberen adherències de lesions antigues tot i afavorint l’elasticitat dels diferents teixits. També acceleren la recuperació del cansament muscular després de l'exercici i disminueix el dolor gràcies a l’alliberació d’endorfines.

Hi ha infinitat de tècniques però, el denominador comú es actuar en el sistema locomotor, augmentant l'extensibilitat de les estructures connectives que formen la carcassa de sosteniment del cos.

Es tracta de permetre que el teixit conjuntiu s’adapti millor a l’exigència dels músculs, tendons i articulacions. L’alliberació de tensions musculars permet mantenir una bona tonicitat del sistema neuromuscular i un bon entrenament del sistema de contracció-relaxació el que a la llarga afavorirà el bon funcionament del sistema immunitari.

Fisioteràpia del sòl pelvià

Fisioteràpia del sòl pelvià

Aquesta és una branca de la fisioteràpia que té com a objectiu poder valorar, tractar i prevenir les alteracions que poden produir-se en el sól pelvià, tant en homes com en dones. És de gran ajuda en el tractament de diferents disfuncions com: incontinència urinària, urgència miccional, incontinència fecal o de gasos, prolapses, dolor pelvià, restrenyiment, disfuncions sexuals, diàstasi abdominal, etc. És una disciplina terapèutica que és útil durant l’embaràs i el postpart per pal.liar els dolors o molèsties ocasionats durant i després de l’embaràs.

Per altra banda en dones que realitzen esports d’alt impacte o hipopresius com el running, tenis, atletisme o crossfit, s’utilitza com a complement quan hi trobem associades debilitats, hipertonies o incontinències d’esforç o mixtes que perjudiquen la pràctica de l’exercici. Així doncs la reeducació del perineu, el reforç muscular i la reducció de la hiperpressió abdominal són els objectius principals d’aquesta teràpia

Els fisioterapeutes de Medisport especialitzats en sól pelvià utilitzen l’INDIBA® Activ, com a eina valuosa gràcies als bons resultats obtinguts en postpart, dolor pelvià i incontinència urinària.

Drenatge limfàtic

Drenatge limfàtic

El drenatge limfàtic consisteix en una sèrie de maniobres manuals molt suaus amb la finalitat de desplaçar la limfa cap al torrent venós, per tant, és beneficiós en moltes de les lesions on existeix edema i/o inflamació.

L’efecte fisiològic d’aquest massatge es produeixen sobre la circulació arterial, venosa i limfàtica, implicant un augment del seu flux i del seu cabal, millorant així l’aport de nutrients i al mateix temps eliminant més ràpid les substàncies de rebuig i del catabolisme àcid.

El drenatge limfàtic està especialment indicat en edemes traumàtics, limfedemes, complicacions limfàtiques postquirúrgiques i també ajuda en la recuperació ràpida de lesions esportives.

Utilitzem la teràpia INDIBA® junt amb les tècniques manuals per afavorir el drenatge limfàtic i millorar així el dolor i la circulació de les cames, al mateix temps que millora l'aspecte estètic.

Reeducació Postural

Reeducació Postural

És un tractament de fisioteràpia actiu, basat en la realització d’una sèrie d’exercicis suaus i d’estiraments globals, acompanyats d’exercicis respiratoris i de propiocepció.

El concepte de “cadenes motrius amb funció estàtica” ens ajuda a comprendre el mètode de “Reeducació Postural Global”, ja que tenim una sèrie de músculs que estan treballant contínuament contra la força de la gravetat i que per tant condicionen el nostre patró postural.

La RPG és sobre tot un mètode propioceptiu d’inhibició, que treballa sobre els músculs antigravitatoris, que solen estar escurçats i rígids. L’atenció a la respiració durant aquest treball és fonamental perquè els músculs inspiratoris també lluiten contra la gravetat i també tenen tendència a posar-se rígids i a mantenir una respiració superficial.

Reeducació amb treball isocinètic i excèntric amb Cybex

Reeducació amb treball isocinètic i excèntric amb Cybex

La rehabilitació isocinètica es un treball específic que es realitza amb tota seguretat detectant els desequilibris i corregint-los, el que ens permet fer prevenció de lesions que tenen tendència a la cronicitat.

El treball isocinètic ens permet augmentar la càrrega sense augmentar l’estrès articular i muscular, produint així una tensió màxima durant tot el recorregut del moviment.

En el treball excèntric el múscul està sotmès a una tensió que frena el moviment, el que ens permet treballar amb màxima seguretat.

Les regions anatòmiques més tractades amb isocinètica a Medisport són el genoll i l'espatlla però gràcies a la seva gran adaptabilitat també ens permet avaluar i rehabilitar altres articulacions com el colze, el canell o el turmell. El 2004 vàrem incorporar el mòdul per tractar patologies del raquis cosa que ens ha permès avançar en el tractament de casos que no responien a altres teràpies.

Fisioteràpia respiratoria

Fisioteràpia respiratoria

Especialitat de la fisioteràpia dedicada a la prevenció, tractament i estabilització de les disfuncions o alteracions respiratòries, amb l'objectiu general de millorar la ventilació regional pulmonar, l'intercanvi de gasos, la funció de la musculatura respiratòria i la tolerància a l'exercici. La finalitat de la teràpia és la reeducació respiratòria i la readaptació a l'esforç.

Dins de la fisioteràpia respiratòria es tracta de forma eficaç malalties de tipus crònic (l'EPOC, asma, fibrosi quística i malalties neuromusculars), processos aguts (pneumònia, abscés pulmonar) o intervencions quirúrgiques (trasplantaments o altres). El tractament en aquesta especialitat és principalment desconstrucció bronquial, mitjançant tècniques manuals per l'eliminació dels excessos de secrecions, i protocols d'exercicis terapèutics específics per a dur a terme les activitats de la seva vida diària.